top of page

zo 11 mei

|

l'Ancien Monastère de Sainte-Croix

Kruidenstage 2025

Hoi Kruidenliefhebber, Voor het komende jaar werkt Kruidenstage aan een nieuw weekje vol plezier! Zoals ieder jaar trekken we naar de Drôme in Frankrijk... Benieuwd? Neem eens een kijkje op onze web site! Wil je de periode van inschrijven veranderen, zie volgende alinea... :)

Kruidenstage 2025
Kruidenstage 2025

TIJD & LOCATIE

1 andere datums

11 mei 2025, 17:00 – 17 mei 2025, 12:00

l'Ancien Monastère de Sainte-Croix, 54 place de l'Eglise-Temple, 26150 Sainte-Croix, Frankrijk

LOCATIE & PRAKTISCHE INFO

Het departement Drôme, gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, regio Rhône-Alpes, heeft veel troeven. Deze mooie streek is bekend om haar veelzijdigheid. De prachtige natuur en de mooie plaatsjes en bezienswaardigheden maken van dit departement een ideale bestemming.In het noordoosten vind je de grillige, bergachtige Vercors, in het zuiden de charmante Drôme Provençale. En tussen de lavendelvelden van het zuiden en de rotsen van het noorden zijn talloze schitterende dorpjes te bezoeken. Middeleeuwse parels, lieflijke villages perchés  boordevol geschiedenis en traditie. Zo ook wat het zo authentiek mogelijk gerestaureerde XII eeuwse l'Ancien Monastère betreft. Gelegen in het pittoreske dorpje Sainte-Croix aan de voet van de Vercors te midden van een prachtig kruidenparadijs!

www.le-monastere.org

PRAKTISCHE INFO

Verblijf:

Tussen 17u & 19u wordt u verwacht op de binnenkoer van het 12de eeuwse gerestaureerde klooster L’Ancien Monastére dat aan de voet van de Vercors, in de Drôme op 10 minuutjes rijden van het stadje Die ligt! Iemand van de Kruidenstageorganisatie zal vanaf 17u voor het onthaal zorgen en o.a. de kamers toewijzen. Kampeerders mogen direct hun tent opzetten in de kloostertuin naast de abdij. Na het avondmaal op de binnenkoer zal de derde editie van het Kruidenavontuur van start gaan!

Elke ochtend is er een ontbijtbuffet (stokbrood, confituur, yoghurt, muesli, koffie & kruideninfusies). Wens je toch graag kaas, vlees of fruit, kan je deze kopen bij de lokale handelaars.  Middag & avondmaaltijden zijn warm en inclusief water, tafelwijn, kaas, dessert of fruit. De kok voorziet graag vegetarische maaltijden en probeert rekening te houden met eventuele voedingsallergieën. Deze dien je wel vooraf bij het inschrijven extra te vermelden. Volg je echter een bepaald dieet, is het aan te raden om zelf een ‘basispakket’ te voorzien.

Prijzen:

1 -persoonskamer: 925€

2 en 4 -persoonskamer: 775€

Inbegrepen: avondmaal bij aankomst , drie maaltijden per dag (ontbijt en twee warme maaltijden) wijn, water, ontbijt en lunch op de vertrek dag. Alle bedrijfsbezoeken, de wandelingen met professor Martin Hermy en Martine Van Huffel, 

de wandelingen met berggids Christophe, de workshops en voordracht. Gelieve te vermelden bij opmerkingen of je ter plekke voor de verplaatsingen gebruik wil maken van gedeeld vervoer (extra kost).

Het voorschot bedraagd 200 euro op rekening nummer BE 41 0689 3976 3410 van Kruidenstage met als mededeling de periode, mei of juni.

Openbaar Vervoer:

Je organiseert zelf je reis naar L’Ancien Monastère de Sainte-Croix, 26150 Sainte-Croix, Die, Frankrijk. Dit kan o.a. met de TGV vanuit Brussel-Zuid naar het TGV station ValenceRhône-Alpes-Sud en duurt ongeveer 4 uur. Een TGV ticket reserveren kan op https://tickets.b-rail.be. Het TGV-station is niet gelegen in het centrum van Valence. Met de shuttlebus ben je er op 20 minuten, met de trein (https://ter.sncf.com/auvergne-rhone-alpes ) op 10 minuten.

Daarna vanuit Gare de Valence-Ville neem je de bus (lijn 28 Luc-en-Diois / Die / Crest / Valence) tot in Sainte Croix. Je kan een ticket kopen op de bus zelf. De bus is een touringbus van de maatschappij “KeolisDrôme Ardèche”. Je kan de uurregeling terug vinden op https://www.keolis-drome-ardeche.fr/drome/ligne-28

!!! Opgelet: op zondag rijden er weinig bussen/treinen naar Valence! Kijk zeker online de uurregeling na vooraleer je vertrekt. Normaal gezien ben je met de TGV van 10u30 of vroeger vanuit Brussel zeker van een busaansluiting naar Valence & Sainte-Croix.

Carpoolen:

Je kan met mededeelnemers afspreken om kostendelend samen te reizen. De prijs die je als passagier betaalt, spreek je onderling af. Vanuit Brussel is het ongeveer 9 uur rijden met de auto.

Taxistop (https://www.taxistop.be) of BlaBlaCar (https://www.nl.blablacar.be) verzorgen na inschrijving op hun website een liftservice en zoeken voor jou chauffeurs die plaats vrij hebben. Je betaalt een kilometervergoeding aan de chauffeur. Tijdens de zomermaanden werkt BlaBlaCar zeer goed in Frankrijk!

Programma:

Op het programma worden momenteel volgende activiteiten voorzien

· Kruidenwandelingen door La Drôme met niemand mindert dan doorwinterde herboriste & docente Martine Van Huffel

· Afwisseling van activiteiten met & rond kruiden (meer details volgen later)

· Vrijblijvende bedrijfsbezoeken aan authentieke lokale kruidenverwerkers en/of -boerderijen (meer details volgen later)

· Eigen invulling van de vrije tijd met andere plaatselijke activiteiten die de streek biedt!

Onder voorbehoud zijn de Kruidenavontuur activiteiten tussen 10u00 & 12u30, 16u30 & 19u30 en 20u30 & 22u. Bedrijfsbezoeken en/of eigen activiteiten vinden waarschijnlijk plaats tussen 13u30 & 16u30.

De meeste activiteiten vinden plaats in het Nederlands. Bedrijfsbezoeken of andere lokale activiteiten zullen zo goed mogelijk naar het Nederlands vertaald worden indien deze in het Frans zouden zijn, waarvoor uw begrip.

Verder is het idee met zijn allen volop te genieten van de vele nieuwe ontdekkingen en ontmoetingen in deze toch wel unieke kruidenwereld van Frankrijks prachtigste biovallei!

Hartelijke groeten & alvast tot in La Drôme

Zowel bij logies als activiteiten neemt zowel locatie, organisatie als deelnemer zijn eigen verantwoordelijkheid op om zich ten allen tijden te houden aan de op dat moment eventueel geldende COVID-19 richtlijnen. Alvast dank voor uw begrip & medewerking.

SHARE THIS EVENT

bottom of page